martinez

Martinez cocktail

Martinez met oude jenever, rode en witte vermouth en Maraschino likeur. Boozy dus! Bekijk hier hoe je de Martinez maakt.

Martinez cocktail

Vandaag een hele fijne, de Martinez. Het is geen lullige, booze only! Geen bijkomstigheden van sappen, frisdranken of siropen. Alleen maar een hele fijne, ijskoude samensmelting van onderstaande prachtige spirits. Oke, die sinaasappel ligt er niet voor de sier, je gebruikt de schil ter garnering. Is toch weer 1/50e deel not-booze.

Even over de Martinez. Ik dronk deze cocktail voor het eerst bij de cocktail bar Dutch Courage in Amsterdam. Daar maakte de bartender de cocktail met Voerman Vieux als basis (loved it!). Dit had ik natuurlijk ook kunnen doen voor deze post, maar ik weet ook dat ik de creaties van professionele bartenders niet moet willen evenaren. Daarvoor moet je toch echt naar een cocktail bar. Voor jou vandaag de doe-het-zelf versie. Je maakt deze cocktail makkelijk thuis!

Er zijn veel recepten van Martinez te vinden online. Het is een klassieke cocktail dus de evolutie heeft ervoor gezocht dat er veel variates op zijn gemaakt. In deze variant heb ik By the Dutch Old Genever (fave!) gebruikt als basis met daarbij Luxardo Maraschino likeur en rode en witte vermouth.

 

martinez cocktail

Over de drank

De By the Dutch Old Genever heb ik al vaker gebruikt in cocktails en is toch wel één van mijn favoriete oude jenevers. De fles die je op de foto ziet is denk ik al de 3e fles, dat heb ik natuurlijk niet allemaal alleen gedronken. Ik laat de jenever vaak proeven en nog nooit heb ik een glas terug gekregen met ‘iehwl, dit lussik-niet’ dus zeker het aanschaffen waard. Vooral lekker in deze Dutch Caipirinha! 

De jenever is moutig, kruidig, zacht en je proeft licht citrus, wat heel mooi uitkomt in deze Martinez.

Die slanke fles op links is de Luxardo Maraschino likeur. Een likeur uit Italië gemaakt van de Marasca kersen. Na de distillatie en 2 jaar te hebben gerust in vaten van essenhout, heb je een licht zoete, heldere likeur die perfect is om – vooral klassieke – cocktails mee te maken. Deze mag je dus zeker in je drankenkast hebben staan! De fles is daarnaast ook mooi om te zien, met z’n handgevlochten ‘jasje’.

De gebroeders, of gezusters (kies wat) op rechts is vermouth Giardino van de Villa Massa familie. Villa Massa ken je misschien wel van de bekende limoncello. Ze hebben in samenwerking met bartenders deze (er zijn er in totaal 3) vermouth ontwikkeld. En dat is toch wel een feestje.

De rode vermouth ken je misschien wel van het merk Martini. Wie weet heb je dat back in the days wel eens met een ijsblokje gedronken. Het is zoetig en je proeft donker fruit.

De witte vermouth ken je vast ook wel, misschien ook van het merk Martini of Noilly Prat. Deze vermouth hier ook op de foto is net even anders, het heeft namelijk een Mediterraanse invloed gekregen en dat proef je. Het is een dry vermouth en je proeft heel duidelijk citrus. Ook heel erg lekker in een Dry Martini!

martinez cocktail

Zoals ik al liet weten, deze cocktail is geen lullige. Ook ik heb dat geweten en zo ook mijn tafelgenoot. Drink de Martinez rustig en geniet van iedere nip. Je drinkt voor de smaak, niet om dronken te worden. Dat is namelijk zonde, dan weet je niet de volgende dag niet meer hoe fijn deze cocktail is 🙂


Martinez cocktail

 • 60 ml Old Genever – By the Dutch
 • 15 ml Rode vermouth
 • 15 ml Witte vermouth – extra dry
 • 5 ml Luxardo Marachino likeur
 • Sinaasappelschil (voor garnering)

Mixing glas, shaker of karaf

Zeefje

Ijsblokjes

Bar spoon of lange lepel

Coupe of martiniglas

 1. Koel je glas voor door het in de vriezer te zetten of te vullen met (crushed) ijs. Dit is een belangrijke stap! Een gekoeld glas maakt een wereld van verschil bij deze cocktail.

 2. Neem een mixing glas, shaker of karaf en doe hier de ijsblokjes in. Zorg ervoor dat minimaal 2/3e van de je glas/karaf is gevuld.

 3. Schenk hier de ingrediënten overheen. Roer met een bar spoon of lange lepel, net zo lang tot er condens ontstaat aan de buitenkant. Dit duurt meestal minimaal 20 seconden.

 4. Haal het glas uit de vriezer of als je het voorgekoeld hebt met ijs, gooi het ijs weg.

 5. Schenk de cocktail met behulp van een zeefje uit in het voorgekoelde glas.

 6. Schil een een stukje van de sinaasappel en knijp het uit boven het glas. In de schil van de sinaasappel zitten oliën die heel geurig zijn en een laagje vormen over je cocktail. Dit ruik je en proef je!

 7. Maak een krul van de sinaasappelschil door het om je vinger te rollen en doe in het glas.

 8. Cheers!

 
Bekijk hier de printversie van dit recept.

Ga jij dit recept maken, heb je ‘m gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Nog meer trek? Bekijk de Bites pagina voor lekkere borrelhapjes en de Borrels pagina voor lekkere cocktails.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
martinez cocktail
martinez

Martinez cocktail

Porties 1 cocktail

Ingrediënten
  

 • 60 ml Old Genever - By the Dutch
 • 15 ml Rode vermouth
 • 15 ml Witte vermouth - extra dry
 • 5 ml Luxardo Marachino likeur
 • Sinaasappelschil voor garnering

Mixing glas, shaker of karaf

  Zeefje

   Ijsblokjes

    Bar spoon of lange lepel

     Coupe of martiniglas

      Instructies
       

      • Koel je glas voor door het in de vriezer te zetten of te vullen met (crushed) ijs. Dit is een belangrijke stap! Een gekoeld glas maakt een wereld van verschil bij deze cocktail.
      • Neem een mixing glas, shaker of karaf en doe hier de ijsblokjes in. Zorg ervoor dat minimaal 2/3e van de je glas/karaf is gevuld.
      • Schenk hier de ingrediënten overheen. Roer met een bar spoon of lange lepel, net zo lang tot er condens ontstaat aan de buitenkant. Dit duurt meestal minimaal 20 seconden.
      • Haal het glas uit de vriezer of als je het voorgekoeld hebt met ijs, gooi het ijs weg.
      • Schenk de cocktail met behulp van een zeefje uit in het voorgekoelde glas.
      • Schil een een stukje van de sinaasappel en knijp het uit boven het glas. In de schil van de sinaasappel zitten oliën die heel geurig zijn en een laagje vormen over je cocktail. Dit ruik je en proef je!
      • Maak een krul van de sinaasappelschil door het om je vinger te rollen en doe in het glas.
      • Cheers!
      Trefwoord martinez, oude jenever, stirring, vermouth

      Laat een reactie achter

      Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Recipe Rating
      Scroll naar boven