dutch capirinha

Dutch Caipirinha

Dutch Caipirinha. Een frisse Nederlandse twist op de klassieke Braziliaanse cocktail. Met sinaasappel en By the Dutch Old Genever. Bekijk hier het recept!

Dutch Caipirinha

Een lekkere frisse Nederlandse variatie op de klassieke Braziliaanse Caipirinha. De klassieke Caiprinha wordt gemaakt met limoen, suiker, ijs en Cachaça, een soort rum. Ook erg lekker, maar speciaal voor koningsdag wilde ik iets oranje bedenken. En dat is heerlijk uitgepakt!

 

Bij het bedenken van deze cocktail nam ik de kleur als uitgangspunt. Het moest oranje zijn, speciaal voor koningsdag! Als snel kwam ik uit bij de sinaasappel en kwam het idee in mij op om hier een Caipirinha mee te maken. Eerst dacht ik nog om het met Cachaça te doen, maar ineens zag ik de By the Dutch Old Genever staan. JA! Dacht ik, dit is precies wat deze cocktail speciaal maakt én nog net iets Hollandser. 

 

De Old Genever heeft een genuanceerde smaak, is kruidig en heeft hinten van sinaasappel, kaneel, kruidnagel en komijn. Dé perfecte tegenhanger met de frisse sinaasappel. Het zuurtje krijgt de cocktail van de halve limoen en een klein bittertje van de schil van de sinaasappel die je muddlet in het glas. 

 

Ik twijfelde in het begin of dit nog wel een Caipirinha mocht heten. Maar omdat ik de verhouding, de methode en de inspiratie uit deze cocktail heb gehaald, leek het mij bijna een belediging om het niet te benoemen. De toevoeging Dutch komt natuurlijk van de kleur, de spirit die de hoofdrol speelt en van By the Dutch van wie ik deze fijne fles gekregen heb.


Dutch Caipirinha

 • 60 ml By the Dutch Old Genever
 • 1/2 limoen
 • 1/2 sinaasappel
 • 10 ml suikersiroop

Crushed ijs

Glas: Kort glas

Ook nodig: Muddler en (lange) lepel

 1. Maak de suikersiroop met een 2:1 verhouding. Bekijk hier het recept.

 2. Koel je glas voor door het in de vriezer te zetten of door er ijsblokjes of crushed ijs in te doen.

 3. Snijd de sinaasappel doormidden, je hebt de helft nodig. Snijd de helft in parten, snijd de witte kern van de binnenkant weg. Snijd nu de parten ook weer doormidden zodat je een soort ‘chunks’ krijgt.

 4. Pers het sap van de halve limoen.

 5. Doe de sinaasappel in het glas (houd een stukje sinaasappel apart voor garnering) en muddle/plet de sinaasappel chunks een paar keer.

 6. Doe het limoensap en de suikersiroop erbij en roer door.

 7. Vul het glas voor de helft met crushed ijs. Giet hierover de 60 ml By the Dutch Old Genever overheen. Roer nog een keer door.

 8. Top af met nog meer crushed ijs en garneer met een stukje sinaasappel.

Bekijk hier de printversie van dit recept.
 


Crushed ijs

Crushed ijs kun je tegenwoordig steeds vaker vinden in de supermarkt (halleluja). Mocht je nu wel ijsblokjes vinden en geen crushed ijs. Dan heb ik een soort therapeutische manier om zelf crushed ijs te maken.

 

Men neme: Een theedoek, doe daar je ijsbkokjes in en vouw dicht. Pak een pan en sla er lekker even op los. Crushed ice it is!

 

Zo lekker!

Ik en mijn testpanel werden ontzettend gelukkig van deze cocktail. Het fijne is, hij is ook nog eens supermakkelijk te maken en de ingrediënten zijn ook heel goed verkrijgbaar. Bekijk hier waar je een flesje By the Dutch Old Genever op de kop kunt tikken.

Ik ben benieuwd wat je ervan vindt en of je ‘m misschien wel gaat drinken aankomende Koningsdag!

 

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

Nog meer Borrels & Bites
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
dutch capirinha

Dutch Caipirinha

Bereidingstijd 5 minuten
Porties 1 glas

Ingrediënten
  

 • 60 ml By the Dutch Old Genever
 • 1/2 limoen
 • 1/2 sinaasappel
 • 10 ml suikersiroop

Crushed ijs

  Glas: Kort glas

   Ook nodig: Muddler

    Instructies
     

    • Maak de suikersiroop met een 2:1 verhouding. Bekijk hier het recept.
    • Koel je glas voor door het in de vriezer te zetten of door er ijsblokjes of crushed ijs in te doen.
    • Snijd de sinaasappel doormidden, je hebt de helft nodig. Snijd de helft in parten, snijd de witte kern van de binnenkant weg. Snijd nu de parten ook weer doormidden zodat je een soort 'chunks' krijgt.
    • Pers het sap van de halve limoen.
    • Doe de sinaasappel in het glas (houd een stukje sinaasappel apart voor garnering) en muddle/plet de sinaasappel chunks een paar keer.
    • Doe het limoensap en de suikersiroop erbij en roer door.
    • Vul het glas voor de helft met crushed ijs. Giet hierover de 60 ml By the Dutch Old Genever overheen. Roer nog een keer door.
    • Top af met nog meer crushed ijs en garneer met een stukje sinaasappel.
    Trefwoord Makkelijk, oude jenever, sinaasappel, snel

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Recipe Rating
    Scroll naar boven