dry martini
Borrels,  Met alcohol,  Sterke cocktails,  Cocktail

Dry Martini cocktail – stirred not shaken

Een klassieker, de Dry Martini. Lees hier hoe je ‘m maakt en waarom je deze cocktail wil drinken!

Dry martini cocktail – Stirred not shaken

De Dry Martini cocktail, een klassieke cocktail die iedereen wel kent. Vooral bekend van James Bond die hem altijd ‘shaken not stirred’ bestelde. Als je dat tegen een bartender zegt dan krijg je zeer waarschijnlijk een pleidooi dat het helemaal niet ‘zo heurt’. Want wat die James in zijn film bestelde vinden de meeste bartenders echt not done. Een Dry Martini stir je namelijk, die shake je niet. Het zit ‘m voornamelijk in de verhouding ijs/water/gin. Als je een cocktail shaket, dan komt er meer water vrij van het ijs, waardoor je eigenlijk juist in deze cocktail de verhouding verstoort. De Dry Martini is namelijk best verfijnd en een verandering in methode of verhouding zorgt ervoor dat je een hele andere cocktail krijgt.

 

Ondanks dat, zijn er ontzettend veel variaties op deze cocktail. In ‘mijn’ recept gebruik je 1 bar spoon vermouth, maar er zijn ook martini recepten waar er meer vermouth wordt gebruikt. Ook kan de martini met wodka worden gemaakt, dan is het een Wodka Martini.

 

Olive or with a twist?

Ook zo’n uitspraak die je veel hoort in de films. Ik gebruik een ‘twist’. Met een citroenschil als garnering krijgt de cocktail een frisse toevoeging. Het is niet zomaar een schilletje in een glas gooien. Je twist de schil namelijk boven je cocktail. Daardoor komen de oliën die in de schil zitten vrij die een soort filmlaagje over je koude martini maakt. Als je een slokje drinkt ruik je eerst de citrus, ontzettend lekker!

 

Je kunt ook olijven gebruiken, dan geef je de martini een zoutige toevoeging. Ik ga liever voor het frisse!

 

Dry vermouth en Dry Gin

Dat zijn de spirts die je nodig hebt. Ik kan de Dry vermouth van Noilly Prat zeer aanbevelen! Zacht en gebalanceerd van smaak. In dit cocktail recept gebruik je maar 1 bar spoon/theelepel vermouth. Klinkt heel weinig en dan komt er ook nog eens bij dat je na het roeren met de ijsblokjes, de vermouth weggooit en niet meer gebruikt. Wait What? Ja echt. Met de vermouth geef je een laagje aan de ijsblokjes en je mixing glas of je shaker, dan gooi je het weg. De ijsblokjes blijven in het glas waar je vervolgens de gin bij doet. De gin krijgt nu een subtiele smaak van de vermouth mee. 

 

De gin van mijn voorkeur is de Tanqueray. Een dry gin die fris van smaak is. Gebruik geen distilled gin voor deze cocktail, die hebben meestal teveel andere smaaknuances.

 

Geïntrigeerd 

Ik zal even kort uitleggen hoe ik erbij kwam om deze cocktail te maken. Het kwam vooral omdat ik weer eens voor de zoveelste keer de Gilmore Girls aan het bingen was. Daar hebben opa en oma Gilmore altijd zo’n fancy cocktail karretje staan en tijdens hun wekelijkse ‘friday night diners’ maken ze vaak een martini. Ze hebben de cocktails altijd redelijk snel in elkaar gedraaid dus hoop dat Emily ook even dit recept bekijkt, maar mijn aandacht was gewekt. Wat is een martini eigenlijk? 

 

Later zag ik op Instagram Tess Posthumus van cocktailbar The Flying Dutchmen een martini stirren in haar stories op Instagram. Ik werd nog meer geintrigeerd en startte de research.

 

Wauw, wat ontzettend veel informatie (en meningen) over deze cocktail en wat ontzettend veel variaties! Ik moest deze cocktail proberen en masteren én natuurlijk delen. Dus, hierbij!

 

Een slap in the face en een omarming

Deze cocktail is niet voor beginners. Het is alleen maar alcohol en wordt niet gemengd met sap of frisdrank. Je drinkt ‘m ijskoud waardoor de smaak wat toegankelijker wordt. De eerste slok is heftig maar laat dat een tweede slok niet tegenhouden. Met ieder slokje wordt je warmer en fuzzy vanbinnen en is het alsof de cocktail je omarmt. Iedere nip steeds wat meer.

 

dry martini

Dry Martini cocktail

Tip! Check de kortingscode onderaan de pagina en bestel je flessen online!

Ijsblokjes

Mixing glas of shaker

Lange lepel (bar spoon)

Strainer of zeefje

 1. Koel je glas voor, dit doe je door het even in de vriezer te zetten of doe er (crushed) ijs in. Dit is een belangrijke stap! Als je glas niet gekoeld is, is de smaak van de cocktail heel anders.

 2. Schil een mooie sliert van de citroen. Dit kun je met een dunschiller doen of een scherp mesje. Leg je schil op een snijplank en snijd de witte binnenkant van de schil zo veel mogelijk weg. Snijd de schil nu in een lange rechthoek.

 3. Vul de mixing glas of de shaker voor de helft met ijsblokjes.

 4. Giet hier de dry vermouth op en roer kort (ongeveer 10 keer roeren). Giet de vermouth met behulp van een strainer of zeefje nu uit je mixing glas of shaker. Dit gebruik je niet meer. WAIT WHAT? Ja klopt, je gooit dit weg. Met deze stap geef je je ijsblokjes en je mixing glas of shaker een soort laagje van vermouth. Dit geeft een hele fijne nuance aan de gin die je toevoegt in de volgende stap. Gelukkig is het maar 1 tl 🙂

 5. Doe nu de dry gin in je mixing glas of shaker en roer zo’n 30 seconden. Giet dit uit in je voorgekoelde glas, zonder ijs, met behulp van een strainer of zeefje.

 6. Twist je citroenschil boven je glas. Hierdoor komen de oliën die in de citroenschil zitten als een soort filmlaagje over je cocktail. Draai de citroenschil om je vinger en leg het in de martini.

 7. Cheers!

 
Bekijk hier de printversie van het recept.

dry martini

Ik ben heel benieuwd wat je van deze cocktail vindt. Misschien heb je de martini al eens gedronken of maak je ‘m heel anders? Laat het weten in de comments!

 

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
dry martini

Dry Martini cocktail

Voorbereidingstijd 5 minuten
Porties 1 cocktail

Ingrediënten
  

 • 1 tl droge vermouth Noilly Prat
 • 60 ml Dry Gin Tanqueray Ten
 • 1 citroenschil

Ijsblokjes

  Mixing glas of shaker

   Lange lepel (bar spoon)

    Strainer of zeefje

     Instructies
      

     • Koel je glas voor, dit doe je door het even in de vriezer te zetten of doe er (crushed) ijs in. Dit is een belangrijke stap! Als je glas niet gekoeld is, is de smaak van de cocktail heel anders.
     • Schil een mooie sliert van de citroen. Dit kun je met een dunschiller doen of een scherp mesje. Leg je schil op een snijplank en snijd de witte binnenkant van de schil zo veel mogelijk weg. Snijd de schil nu in een lange rechthoek.
     • Vul de mixing glas of de shaker voor de helft met ijsblokjes.
     • Giet hier de dry vermouth op en roer kort (ongeveer 10 keer roeren). Giet de vermouth met behulp van een strainer of zeefje nu uit je mixing glas of strainer. Dit gebruik je niet meer. WAIT WHAT? Ja klopt, je gooit dit weg. Met deze stap geef je je ijsblokjes en je mixing glas of shaker een soort laagje van vermouth. Dit geeft een hele fijne nuance aan de gin die je toevoegt in de volgende stap. Gelukkig is het maar 1 tl 🙂
     • Doe nu de dry gin in je mixing glas of shaker en roer zo'n 30 seconden. Giet dit uit in je voorgekoelde glas, zonder ijs, met behulp van een strainer of zeefje.
     • Twist je citroenschil boven je glas. Hierdoor komen de olieen die in de citroenschil zitten als een soort filmlaagje over je cocktail. Draai de citroenschil om je vinger en leg het in de martini.
     • Cheers!
     Trefwoord gin, martini, vermouth

     Laat een antwoord achter

     Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

     Recipe Rating