gin cocktail gimlet
Borrels,  frisse cocktails,  Met alcohol,  Sterke cocktails

Gimlet cocktail

De Gimlet cocktail, een klassieke cocktail met Schermer Gin, limoensap en suikersiroop. Bekijk hier het recept!

 

Gimlet cocktail

Een klassieke cocktail, verfijnd in zijn eenvoudigheid. Je hebt namelijk maar 3 ingrediënten nodig; Schermer Gin, vers limoensap en suikersiroop. 

 

De Schermer Gin kreeg ik mee na mijn bezoek bij Schermer Wijnkopers & Distillateur in Hoorn. Toevallig is Hoorn mijn hometown én toevallig is Schermer ook mijn achternaam. Ook toevallig, we hebben beide een grote liefde voor dranken. Match made in heaven dus, ik was dan ook heel blij met de uitnodiging van Max Prins om eens langs te komen voor een rondleiding én een tasting. 

 

Het klikte meteen goed met Max, hij heeft namelijk naast verstand van jenever en andere dranken ook veel verstand van cocktails. Hij won namelijk in 2018 de MoninCup (hallo!), dus na een uur lullen over cocktails gingen we over tot de orde van de dag. Namelijk een rondleiding en jenever proeven. Another day at the office dus.

 

Schermer Wijnkoper & Distillateur gaat way back, ze zijn één van de oudste en laatste onafhankelijke distilleerderijen van Nederland. Schermer & Zoon staat sinds 24 juli 1782 officieel te boek als distillateur en likeurstoker. In feite is van het bedrijf al langer sprake, want Jan Bent (de grootvader van Barend Schermer’s echtgenote en mijn opa?) handelde al sinds 1730 in ‘gedistilleerde wateren’. Vanaf het begin van de oprichting is ook de wijnimport een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering.

 

Ik kreeg een kijkje behind the scenes in de distilleerderij. De oude ketel uit hun vorige locatie staat hier ook nog, wat ontzettend tof om zo veel geschiedenis terug te zien. Maar wat wil je ook, na meer dan 200 jaar. Ook de oude etiketten, sommige oude flessen en kruiken zijn bewaard gebleven, wat ontzettend mooi. De vormgeving was toen en nu nog zo geweldig, bekijk de huidige flessen maar, dan zie je het zelf.

 

Na de rondleiding kwam de tasting. Max had verschillende soorten jenever uitgestalt. Wat te gek om nu eens een keer goed het verschil te kunnen proeven. Ik had wel veel gelezen over jenever (en geschreven, lees hier mijn artikel Een ode aan jenever), maar had nou net toevallig niet 6 verschillende soorten in de kast staan. We gingen van jonge jenever naar oud en ik mocht dat en alles proeven wat daar tussenin zat. 

 

Mijn favoriet was de Gelagerde Moutwijn Jenever. Deze moutwijn jenever is gemaakt volgens traditiegetrouw Schermer receptuur en is 1 jaar gelagerd op houten vaten. Een hele smaakvolle jenever, perfect voor cocktails! Het leuke was dat ik na het proeven van iedere jenever met Max kon bedenken in welke cocktail het lekker zou zijn en welke combinaties er mee gemaakt kunnen worden.

 

Na afloop kreeg ik een flesje  Schermer Dry Gin cadeau. Deze heb ik ook mogen proeven na de jenever, wat een verschil! Natuurlijk wist ik wel dat jenever en gin van elkaar verschillen, maar na het uitvoerig proeven van jenever een gin drinken is echt een wereld van verschil. De gin is namelijk veel zachter, deze gin wordt gemaakt met 17 botanicals en dat proef je echt! Je zou de gin ook puur kunnen drinken, net zoals de jonge jenever. Met een oude jenever doe je dat niet. Die is dan weer heel geschikt om te mixen.

 

Ik wilde natuurlijk graag een cocktail maken met de Schermer Dry Gin! De Gin is heel geschikt om een Gin & Tonic mee te maken maar ik wilde er iets anders mee doen. Iets dat ook de rijke geschiedenis van Schermer representeert, het moest dus een klassieke cocktail worden. En ineens wist ik het, deze cocktail stond al een tijdje op mijn to-make-lijstje, een Gimlet! Een super verfijnde cocktail die uitblinkt in zijn eenvoudigheid. 

 

Kan dat samen? Ja dat kan! Als de basis goed is, heb je eigenlijk niet veel extra nodig. En de basis is een ontzettende fijne, kruidige gin die prachtig samengaat met het verse limoensap en een zoete toevoeging van de suikersiroop. Een cocktail die goed is als aperitief maar ook als drankje in de avond. Of een borrel in de middag? Bekijk hieronder het recept van de Gimlet.

gimlet schermer

Gimlet cocktail

Ijsblokjes

Shaker en strainer of zeefje

Coupe, martiniglas, klein wijnglas

 1. Maak de suikersiroop met 2 delen suiker en 1 deel water. Bekijk hier het recept.

 2. Koel je glas voor. Dit doe je door het even in de vriezer te zetten (ongeveer 5 minuten) of door er (crushed) ijs in te doen.

 3. Schil met een dunschiller of scherp mesje een schil van de limoen. Verwijder zo veel mogelijk van de witte binnenkant. Maak er een krulletje van of een andere garnering. Pers de limoen.

 4. Doe ijsblokjes in de shaker, doe daar de gin. suikersiroop en limoensap bij. Shake met veel kracht voor ongeveer 12 seconden.

 5. Strain of zeef je cocktail uit in je voorgekoelde glas, zonder ijs.

 
Bekijk hier de printversie van het recept.

Sharing = Caring 🧡

Ga jij dit recept van de Gimlet maken, heb je ‘m gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

 

Cheers!

Marcella

 

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
gimlet schermer
gimlet schermer

Gimlet cocktail

Porties 1 cocktail

Ingrediënten
  

 • 1 schil van limoen
 • 30 ml Vers limoensap
 • 60 ml Schermer Gin
 • 15 ml suikersiroop

Ijsblokjes

  Shaker en strainer of zeefje

   Coupe, martiniglas, klein wijnglas

    Instructies
     

    • Maak de suikersiroop met 2 delen suiker en 1 deel water.
    • Koel je glas voor. Dit doe je door het even in de vriezer te zetten (ongeveer 5 minuten) of door er (crushed) ijs in te doen.
    • Schil met een dunschiller of scherp mesje een schil van de limoen. Verwijder zo veel mogelijk van de witte binnenkant. Maak er een krulletje van of een andere garnering. Pers de limoen.
    • Doe ijsblokjes in de shaker, doe daar de gin. suikersiroop en limoensap bij. Shake met veel kracht voor ongeveer 12 seconden.
    • Strain of zeef je cocktail uit in je voorgekoelde glas, zonder ijs.
    Trefwoord cocktail, gin, limoen

    Laat een antwoord achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Recipe Rating