schermer oude jenever

Een ode aan Jenever

Jenever is weer in opkomst, it’s about time! Het heeft/had een imago van een oude-lullen-drankje, maar eindelijk krijgt het weer een beetje de waardering die het verdient. In dit artikel vertel ik waarom ik een ode aan jenever breng en wat het nou eigenlijk is. 

Mijn eerste herinnering

Toen ik 5 jaar was, banjerde ik als klein meisje rond in het hotel van mijn ouders in Rustenburg. Er was ook een café, zo een met van die kleedjes op de tafels (ja, echt). En wat drinken mensen die komen in cafés met kleedjes op de tafels? Juist. Jenever. En ik mocht helpen, en met een dienblad een glaasje jenever serveren. Dat ik dat toen kon verbaast mij nog steeds, want jenever serveer je met ‘de kop er op’. Dat wil zeggen dat het tot het randje van het glas moet worden ingeschonken zodat er een kleine bolling op het glaasje ontstaat. Wat dus heel moeilijk is om zonder morsen te serveren. Maar he, je hebt talent of je hebt het niet he! (ik kon toen nog niet mijn veters strikken of fietsen, maar ach.. prioriteiten. In mijn verdere horeca-carrière ontving ik altijd veel lof, dat ik als (toen nog) jonge meid wist hoe je jenever hoort te serveren. Met veel dank aan mijn ouders!

Verder heb ik, als ik denk aan jenever, een associatie met Duitsers. Want die komen in grote getalen (ALLEMAAL TEGELIJK) hun vakantie vieren in Nederland en bestellen dan ‘ein bier und alte genever’. De fles jenever is in alle horeca-zaken waar ik ooit heb gewerkt ook altijd ver weggestopt achter in de koeling. En je hoopt altijd dat die zeldzame keer dat het besteld wordt, het wel koud staat, en/of niet bijna op is. Ondanks dat het niet veel besteld wordt en ietsjes ondergewaardeerd is, is het wel een prachtig product. Van Nederlandse bodem nog wel, daar mogen wij trots op zijn!

Maar wat is het nou eigenlijk?

Jenever wordt gemaakt van granen, deze worden gemout, vergist en gedistilleerd. Dit distillaat wordt vervolgens op smaak gebracht met jeneverbessen en andere kruiden. De bekendste soorten zijn jonge en oude jenever, wat het verschil is, leg ik hier uit:

  • Oude jenever:

Oude jenever heeft een lichtgele kleur en bevat minstens 15% moutwijn, dit geeft de jenever een vollere smaak . Verder wordt het gemaakt op basis van neutrale alcohol verkregen uit melasse (verkregen vanuit suikerbiet) of granen. De smaak van de jeneverbes is duidelijk herkenbaar. Soms wordt er karamel toegevoegd voor de kleur of om het iets zoeter te maken. Oude jenever bevat minstens 35% alcohol en maximaal 20 gram suiker per liter. De naam ‘oude jenever’ komt niet van een langere rijping, maar van het ‘oude’ productieproces en als verwijzing naar het verschil in smaak. Tijdens de tweede wereldoorlog was er nauwelijks graan voor moutwijn beschikbaar. Het percentage moutwijn in de jenever daalde, sommigen vonden dat jammer, anderen niet. Hierdoor ontstond:

  • Jonge jenever

De meest bekende variant. Het is een kleurloos distillaat met een frisse geur en smaak. Omdat het een vrij neutrale smaak heeft, wordt het ook vaak gemixt. Jonge jenever bestaat voor het grootste deel uit neutrale alcohol verkregen uit graan of melasse , het bevat maximaal 15% moutwijn, heeft een alcoholgehalte van minstens 35% en bevat maximaal 10 gram suiker per liter.

Wat is het verschil tussen jenever en gin?

Dat vroeg ik mij dus ook af. Er is online weinig te vinden over dit onderwerp met een goede uitleg. Tot ik op Jenever Blog kwam. Hier een korte samenvatting.

  • Overeenkomst:

De jeneverbes is voor beide dranken een belangrijke smaakmaker net als de citrusschillen. Het woord ‘gin’ is afgeleid van het Nederlandse woord ‘Jenever’ (Hah!)

  • Verschil:

Jenever heeft een zachte smaak dus is ook goed puur te drinken, met gin doe je dat liever niet. Het andere belangrijke verschil is dat jenever een granige smaak heeft, dit heeft het te danken aan de moutwijn.

Klik op de link voor de uitgebreide uitleg en voor nog veel meer info!

Oke, en nu?

Nou, nu gaan we het natuurlijk met z’n allen drinken. No worries, ik heb een heerlijk recept gevonden van een cocktail met jenever. Dat zie je vrijdag! Wil je niks missen? Vul dan hiernaast even je mailadres in en volg Borrels&Bites op Instagram en Facebook! Maar eerst heb ik woensdag nog een leuke Bite voor je klaar staan wat helemaal aansluit bij dit Hollandse weekje.

Bron
Bron
Bron

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven