vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop! De heerlijke zachte smaak van het voorjaar. Lees hier hoe je siroop maakt van dit witte bloemetje.

Vlierbloesemsiroop

De smaak van het voorjaar! Vlierbloesem groeit rond mei/juni en je vindt het echt in ieder park, of zelfs gewoon langs de weg. Het heeft een heerlijke zachte smaak, is heerlijk als limonade en een geweldige mixer in cocktails.

Vlierbloesem herken je aan de witte bloemetjes in de knop en het groeit aan een struik. Ze kunnen laag zijn maar ook megahoog. Lucky you als je zo’n grote struik vindt! Het lijkt erg op fluitenkruid, dit heeft ook kleine witte bloemetjes. Maar wanneer je goed kijkt naar de blaadjes kun je het verschil zien. Het blad van vlierbloesem heeft een beetje een geschubd/gekarteld randje en de groene takken komen meestal uit bij een houtige steel. Het is meestal een struik en fluitenkruid zijn vaak losse bloemen. Bekijk het voorbeeld hieronder om de bloemen en het blad van de vlierbloesem goed te zien.

vlierbloesem siroop
zo herken je vlierbloesem

vlierbloesemsiroop maken

Het is erg makkelijk om de siroop te maken. Wel heb je even tijd nodig, je laat namelijk de bloemetjes een nachtje, of liever nog 24 uur, in het water staan. Zo kunnen de smaken goed vrijkomen. Ik heb een halve citroen toegevoegd om het fris te maken. Je kunt ook een hele gebruiken als je het nog frisser wil hebben.

Nadat je het een nacht hebt laten staan zeef je het water. Je kunt hiervoor een kaasdoek gebruiken of een koffiefilter. Ikzelf gebruik voor dit soort klusjes een hydrofiel doek. Ik heb zelf 3 kinderen dus die had ik nog liggen. Bewaren dus, die dingen! Heb je ze nog niet (zowel die kinderen als die doeken), je koopt ze bij Hema of Prenatal. Makkelijker te vinden dan een kaasdoek 🙂

Vlierbloesemsiroop drinken

Maar wat kun je er allemaal mee? Je kunt vlierbloesemsiroop gebruiken als limonade, gewoon een deel siroop met water. Voeg wat ijs toe en een schijfje citroen om het fancy te maken. Ook lekker om bruiswater te gebruiken voor een sparkly versie.

Maar natuurlijk is het perfect om cocktails mee te maken. Ik heb eerder cocktails gemaakt met vlierbloesem. Check hier het recept van een French 75 met gin en bubbels! Of deze heerlijke Twinlet cocktail met munt, vlierbloesem en gin.

 

vlierbloesemsiroop-1

Vlierbloesemsiroop

Nodig

 • Grote kom of pot
 • Steelpan
 • Zeef
 • Kaasdoek, koffiefilter of andere dunne doek (ik gebruik een hydrofiel doek)

Ingrediënten

 • 12 vlierbloesem schermen/koppen (of meer)
 • 1/2 citroen
 • 1 liter water
 • 400 gram fijne kristalsuiker
 1. Pluk de vloerbloesem. Kies voor de bloemen die al goed in bloei zijn, je hebt ongeveer 12 ‘schermen’ nodig of genoeg dat het onder water staat (dit recept is op basis van 1 liter water). Je kunt de bloemen het beste plukken op een droge dag.

 2. Snijd de 1/2 citroen in stukken of plakken. Doe dit samen met de vlierbloesemschermen in een grote pot of kom. Schenk hier 1 liter lauw water over. Laat dit een nachtje staan of bij voorkeur 24 uur.

 3. Zet een kom klaar met hierop een zeef. Leg een dunne doek (kaasdoek of grote koffiefilter. Ik heb zelf een hydrofiel doek gebruikt) en giet de kom of pot met water en vlierbloesem hierin uit. Knijp de doek waar de vlierbloesem in zit uit. Je hebt nu vlierbloesemwater.

 4. Doe het vlierbloesemwater in een steelpan en voeg 400 gram fijne kristalsuiker toe. Verwarm op laag vuur en roer door. Blijf verwarmen tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.

 5. Schenk uit in een schone fles en bewaar in de koelkast.

Bekijk hier de printversie van dit recept.
 

Ga jij dit recept maken, heb je het gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Cheers!

Marcella

 

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
vlierbloesemsiroop

Vlierbloesem siroop

Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 10 minuten
Porties 750 ml

Ook nodig

 • Grote kom of pot
 • Steelpan
 • Zeef
 • Kaasdoek, koffiefilter of andere dunne doek

Ingrediënten
  

 • 12 vlierbloesem schermen/koppen of meer
 • 1/2 citroen
 • 1 liter water
 • 400 gram fijne kristalsuiker

Instructies
 

 • Pluk de vloerbloesem. Kies voor de bloemen die al goed in bloei zijn, je hebt ongeveer 12 'schermen' nodig of genoeg dat het onder water staat (dit recept is op basis van 1 liter water). Je kunt de bloemen het beste plukken op een droge dag.
 • Snijd de 1/2 citroen is stukken of plakken. Doe dit samen met de vlierbloesemschermen in een grote pot of kom. Schenk hier 1 liter lauw water over. Laat dit een nachtje staan of bij voorkeur 24 uur.
 • Zet een kom klaar met hierop een zeef. Leg een dunne doek (kaasdoek of grote koffiefilter. Ik heb zelf een hydrofiel doek gebruikt) en giet de kom of pot met water en vlierbloesem hierin uit. Knijp de doek waar de vlierbloesem in zit uit. Je hebt nu vlierbloesemwater.
 • Doe het vlierbloesemwater in een steelpan en voeg 400 gram fijne kristalsuiker toe. Verwarm op laag vuur en roer door. Blijf verwarmen tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen.
 • Schenk uit in een schone fles en bewaar in de koelkast.
Trefwoord elderflower, siroop, vlierbloesem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating
Scroll naar boven