Dutch tea-2

Dutch Tea cocktail met oude jenever

Dutch Tea, een cocktail met oude jenever, zwarte thee en sinaasappellikeur. Bekijk hier hoe je het zelf thuis maakt!

Dutch Tea cocktail

Een mooie complexe cocktail met oude jenever, zwarte thee en sinaasappellikeur. Zacht en kruidig van smaak. Ik vond het recept voor deze cocktail op Diffords Guide, mijn vraagbaak voor cocktailrecepten. Ook fijn om cocktail in op te zoeken, want ik wilde graag weer aan de slag met een jenever cocktail. De fles Rynbender Old Genever stond alweer veel te lang ongebruikt in de kast, hoog tijd om hier weer mee aan de slag te gaan!

 Vintage Genever van Rynbende dus. Klein wist-je-datje tussendoor, jenever en genever is hetzelfde. Genever is de internationale naam, weten we dat ook weer. 

De Vintage genever – The mayor of exploration is ontzettend smaakvol en heeft een mooi verhaal. De receptuur van deze jenever is namelijk het vintage-gedeelte in dit verhaal en is nieuw leven in geblazen. Het is gebaseerd op een oud recept uit het recepturenboek van Job Kramer Freher, de bedrijfsleider bij distilleerderij Rynbende tot 1963. Zijn kleinzoon erfde het receptenboekje en nu, 40 jaar later, wordt het merk Rynbende nieuw leven ingeblazen. Deze vintage genever is een ode aan de gloriedagen van de distilleerderij en bevat acht authentieke Rynbende botanicals. Dit is waar zij zich back in the days mee onderscheidde. 

En wat in een goed vat zit, moet je nieuw leven inblazen! Ik houd erg van dit soort verhalen en details!

‘De Vintage Genever is tevens een eerbetoon aan Simon Rynbende zelf. Hout, rook en zeewier nemen je mee naar vuur op het strand en een frisse zeebries op het dek van het schip waar Simon de wijde wereld in trok.’ – Deze jenever klinkt als een sprookje. Je snapt dat ik een fles in mijn collectie wilde hebben!

Maar goed, wat proef je, wil je vast weten. De botanicals die zijn gebruikt zijn pepermunt blad, angelicazaad, kaneel, kruidnagel, hyssop, angelica wortel, kardemon en foelie. ‘ The Mayor of Exploration is gemaakt van onder andere een 3 jaar op Amerikaans eikenhouten vaten gelagerde moutwijn, rokerige malt whisky en 25 jaar op Europees eikenhouten vaten gelagerde wodka die gestookt is volgens Schiedamse traditie uit 1902, wat een zuiverder drank oplevert.’ – 

 De geur is zacht, je ruikt jeneverbes, iets zoets en iets kruidigs. De smaak is mooi rond, je proeft iets kruidigs en iets zoets, dat maakt de smaak warm en toegankelijk. 

Stirred, not shaken

Deze cocktail ‘stir’ je, roeren dus. Doe flink wat ijs in een mixing glas, shaker of gebruik een jampot. Hier voeg je de drie ingrediënten aan toe en die roer je vervolgens koud. Waarom niet shaken? Omdat dit net een andere smaakbeleving geeft. Wanneer je shaket, heb je wat meer water van het ijs in de cocktail en heeft de cocktail wat meer ‘lucht’. Als je het stirt, is de textuur (ja, echt) wat zachter en blijven de smaken wat intenser. Wel is het de bedoeling dat je de cocktail goed koud roert, dit is eigenlijk het aanvullende ingredient, de temperatuur. Denk maar aan lauwe cola, is toch ook minder lekker.

Dutch tea a-1

Dutch tea cocktail

Een cocktail met oude jenever, zwarte thee en sinaasappelikeur

 • mixing glass of shaker + zeefje/ strainer
 • lange lepel
 • Nick & Nora glas of een ander klein wijnglas
 • 30 ml oude jenever – Bijvoorbeeld Rynbende Vintage Genever
 • 30 ml zwarte thee
 • 30 ml triple sec
 • ijsblokjes
 • schil van sinaasappel
 1. Koel je glas voor door er ijs in te doen (dit haal je er uit voordat je de cocktail inschenkt) of het kort in de vriezer te zetten.

 2. Zet de zwarte thee volgens de aanwijzing op de verpakking. Meestal laat je de thee 3-5 minuten trekken. Niet te lang, dan kan het bitter worden. Neem 30 ml en laat iets afkoelen.

 3. Vul een mixing glass of shaker ruim met ijs.

 4. Voeg hier de thee, jenever en triple sec aan toe en roer tot er condens aan de buitenkant van het glas/shaker ontstaat. Dit is meestal 15-20 seconden.

 5. Schenk je cocktail uit, zonder ijs, in het voorgekoelde glas.

 6. Gebruik een dunschiller (of kaasschaaf) om een strook van de schil van de sinaasappel te schillen.

 7. Knijp de schil boven de cocktail. Dit doe je door het oranje deel naar de cocktail te richten en het in de lengte dubbel te knijpen. Hierdoor komen de ollien uit de schil vrij en geeft een subtiele toevoeging aan je cocktail. Rol de schil op en hang het aan de rand.

 8. Cheers!

 
 
 
 
Bekijk hier de printversie van dit recept.


Ga jij dit recept maken, heb je het gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Nog meer trek? Bekijk de Bites pagina voor lekkere borrelhapjes en de Borrels pagina voor lekkere cocktails.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
Dutch tea-2

Dutch tea cocktail

Een cocktail met oude jenever, zwarte thee en sinaasappelikeur
Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 8 minuten
Gang cocktail
Bereiding Stir
Porties 1 cocktail

Ook nodig

 • mixing glass of shaker + zeefje/ strainer
 • lange lepel
 • Nick & Nora glas of een ander klein wijnglas

Ingrediënten
  

 • 30 ml oude jenever - Bijvoorbeeld Rynbende Vintage Genever
 • 30 ml zwarte thee
 • 30 ml triple sec
 • ijsblokjes
 • schil van sinaasappel

Instructies
 

 • Koel je glas voor door er ijs in te doen (dit haal je er uit voordat je de cocktail inschenkt) of het kort in de vriezer te zetten.
 • Zet de zwarte thee volgens de aanwijzing op de verpakking. Meestal laat je de thee 3-5 minuten trekken. Niet te lang, dan kan het bitter worden. Neem 30 ml en laat iets afkoelen.
 • Vul een mixing glass of shaker ruim met ijs.
 • Voeg hier de thee, jenever en triple sec aan toe en roer tot er condens aan de buitenkant van het glas/shaker ontstaat. Dit is meestal 15-20 seconden.
 • Schenk je cocktail uit, zonder ijs, in het voorgekoelde glas.
 • Gebruik een dunschiller (of kaasschaaf) om een strook van de schil van de sinaasappel te schillen.
 • Knijp de schil boven de cocktail. Dit doe je door het oranje deel naar de cocktail te richten en het in de lengte dubbel te knijpen. Hierdoor komen de ollien uit de schil vrij en geeft een subtiele toevoeging aan je cocktail. Rol de schil op en hang het aan de rand.
 • Cheers!
Trefwoord oude jenever, sinaasappel, thee
 • Dit artikel is geen betaalde samenwerking.
 • De fles Rynbende Vintage Genever is gesponsord.
 • Altijd een eerlijke review!
Scroll naar boven