Boterbord kerstboom

Boterbord – kerstboom

Boterbord van opgeklopte roomboter met cranberries, walnoten, roze peper en zeezout. In de vorm van, jawel, een heuse kerstboom! Bekijk hier het recept.

Boterbord van opgeklopte boter

Wat is beter dan boter? Opgeklopte boter. Ik maakte al eerder een – goddelijk, al zeg ik het zelf – recept met opgeklopte roomboter met gepofte knoflook.

Speciaal voor kerst leek het mij een goed idee om dat nog eens dunnetjes over te doen, en wel in de vorm van een kerstboom! Dit staat natuurlijk heel gezellig op de tafel tijdens het kerstdiner. Serveer het als voorafje met wat lekker brood. Ook lekker bij een kerstlunch of –brunch of bij de borrel.

Door de boter een minuut of 5 op te kloppen in een standmixer of met een handmixer, wordt het ontzettend luchtig en zijdezacht. Je klopt tot de boter wit is en in een soort (vettige) wolk verandert, hemels! Zorg er wel voor dat je roomboter op kamertemperatuur is. Dit gaat wat sneller door het in stukjes of plakjes te snijden en op een bordje te leggen. Als je het met je vinger kunt indrukken, is het goed.

Daarna meng je de overige ingrediënten er doorheen. Je gebruikt verse cranberries in dit recept. Die zijn een beetje bitter van smaak als je ze rauw eet, daarom verwarm je ze even kort met een beetje honing in een koekenpan. Het resultaat is de perfecte balans van zuur en zoet, te lekker! Helemaal samen met de walnoten en roze peper. Die laatste is een peper die iets minder kruidig is van smaak. Het zijn eigenlijk een soort gedroogde besjes. Ze zijn zacht van smaak en heel licht scherp.

Dan de kerstboom maken, even een werkje maar de ‘oeh’s en aa’s’ die je krijgt als je het op tafel zet, maken het helemaal goed! Je stelt de boom samen door quenelles te maken van de boter. Dit doe je met twee lepels waarbij je de boter van de ene lepel naar de andere schept. Lukt dit niet heel strak? Geen pobleem, je kunt later de quenelles een beetje vormen en wat strakker maken. Neem een beker met heet water, doop daar een theelepel in en ga met de hete lepel langs de boter. You got this!

En als het niet in één keer lukt, veeg je de plank leeg en kun je opnieuw beginnen. Heb ik ook 3 x gedaan voordat ik het goede resultaat had :). Maar om jou dat geknoei te besparen, kun je mijn reel even bekijken op Instagram en daar zie je hoe het mij wél lukte.

Boterbord kerstboom

Boterbord – Kerstboom

 • 250 gram roomboter ongezouten – op kamertemperatuur
 • 1 handje verse cranberries
 • 2 el honing
 • 1 handje walnoten
 • 1 el roze peper
 • 1 el grof zeezout

Handmixer of standmixer

koekenpan

 1. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Dit gaat het snelt door de boter in blokjes of plakjes te snijden en op een bord te leggen. Als je je vinger er in kunt drukken, is de boter goed.

 2. Neem een koekenpan en verwarm op laag vuur. Doe hier de cranberries in met de honing en 1 el water en verwarm een paar minuten (5 tot 10 minuten) tot de cranberries wat zachter zijn. Laat afkoelen.

 3. Klop de boter met een standmixer of handmixer voor ongeveer 5 minuten, tot de boter wit en luchtig is.

 4. Hak de walnoten en de cranberries. Bewaar een paar halve cranberries voor de versiering. Plet de roze peper – gebruik daar een vijzel voor of bijvoorbeeld de onderkant van een glas of kom.

 5. Meng de opgeklopte boter met de walnoten, cranberries, roze peper en het zeezout. Let op! Houd van alles wat over om straks de kerstboom mee te versieren.

 6. Leg een mooie houten plank klaar. Neem 2 lepels en maak mooie ‘quenelles’ van de boter. Dit doe je door wat boter op één lepel te scheppen en de boter met de andere lepel over te scheppen. Dit doe je een paar keer door iedere keer van je af en naar je toe te lepelen. Ik heb een reel gemaakt hoe ik dat ‘ongeveer’ doe, check daarvoor mijn Instagram pagina!

 7. Begin onderaan en leg een quenelle boter neer. Maak een rij van ongeveer 5 en duw iedere quenelle een beetje aan zodat het een soort druppelvorm wordt.

 8. Werk op deze manier naar boven en creëer een mooie kerstboom.

 9. Je kunt de boom nog wat strakker en gladder maken. Vul een beker met heet water, doop hier een theelepeltje in en ga met de bolle kant van de lepel over de quenelles heen, zo worden ze mooi glad en kun je eventueel nog wat oneffenheden weghalen.

 10. Versier de boom met de overgebleven cranberries, walnoten en roze peper.

 
Bekijk hier de printversie van dit recept.

Ga jij dit recept maken, heb je ‘m gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Nog meer trek? Bekijk de Bites pagina voor lekkere borrelhapjes en de Borrels pagina voor lekkere cocktails.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
Boterbord kerstboom

Boterbord - Kerstboom

Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 1 portie

Ingrediënten
  

 • 250 gram roomboter ongezouten - op kamertemperatuur
 • 1 handje verse cranberries
 • 2 el honing
 • 1 handje walnoten
 • 1 el roze peper
 • 1 el grof zeezout

Handmixer of standmixer

  koekenpan

   Instructies
    

   • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Dit gaat het snelst door de boter in blokjes of plakjes te snijden en op een bord te leggen. Als je je vinger er in kunt drukken, is de boter goed.
   • Neem een koekenpan en verwarm op laag vuur. Doe hier de cranberries in met de honing en 1 el water en verwarm een paar minuten (5 tot 10 minuten) tot de cranberries wat zachter zijn. Laat afkoelen.
   • Klop de boter met een standmixer of handmixer voor ongeveer 5 minuten, tot de boter wit en luchtig is.
   • Hak de walnoten en de cranberries. Bewaar een paar halve cranberries voor de versiering. Plet de roze peper - gebruik daar een vijzel voor of bijvoorbeeld de onderkant van een glas of kom.
   • Meng de opgeklopte boter met de walnoten, cranberries, roze peper en het zeezout. Let op! Houd van alles wat over om straks de kerstboom mee te versieren.
   • Leg een mooie houten plank klaar. Neem 2 lepels en maak mooie 'quenelles' van de boter. Dit doe je door wat boter op één lepel te scheppen en de boter met de andere lepel over te scheppen. Dit doe je een paar keer door iedere keer van je af en naar je toe te lepelen. Ik heb een reel gemaakt hoe ik dat 'ongeveer' doe, check daarvoor mijn Instagram pagina!
   • Maak de kerstboom. Begin onderaan en leg een quenelle boter neer. Maak een rij van ongeveer 5 en duw iedere quenelle een beetje aan zodat het een soort druppelvorm wordt.
   • Werk op deze manier naar boven en creëer een mooie kerstboom.
   • Je kunt de boom nog wat strakker en gladder maken. Vul een beker met heet water, doop hier een theelepeltje in en ga met de bolle kant van de lepel over de quenelles heen, zo worden ze mooi glad en kun je eventueel nog wat oneffenheden weghalen.
   • Versier de boom met de overgebleven cranberries, walnoten en roze peper.
   Trefwoord boterbord, cranberry, roze peper, walnoot

   Laat een reactie achter

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Recipe Rating
   Scroll naar boven