truffelmayo

Truffelmayonaise

Truffelmayonaise, waar is het niet lekker bij? Dit keer in Dip It een zelfgemaakte mayonaise met truffeltapenade. Lees verder voor het recept!

Truffelmayonaise

zo leuk en zo veel lekkerder om het zelf te maken. De tapenade zelf maken is wat lastig maar de mayonaise, dat is best makkelijk. Je moet er wel wat liefde en aandacht in stoppen, want het is niet alles in een kom gooien, roeren en klaar. En het kan mislukken (bij jou natuurlijk niet), als de ingrediënten niet goed op temperatuur zijn, of je giet de olie er te snel bij dan kan het schiften. Nu niet ontmoedigd raken, want het resultaat is het helemaal waard! Een luchtige, lobbige mayo is wat je ervoor terug krijgt. En die is niet te vergelijken met die uit een potje. Bij mij is het nog nooit mislukt, dan zou iedereen het toch moeten kunnen!

Deze manier van mayonaise maken is de ‘langzame’ manier. Er is namelijk een snellere methode met een staafmixer. Dat vraagt ook wat souplesse, maar als je het goed doet, is het veel sneller klaar. Het nadeel van deze methode is dat de saus wat luchtigheid mist, die je wel krijgt als je het opklopt. Dus gewoon lekker mijn methode gebruiken!

truffelmayonaise

truffelmayo

Truffelmayonaise

Voorbereidingstijd 10 minuten
Gang Dip
Bereiding Samenstellen

Ingrediënten
  

 • 2 eidooiers ei op kamertemperatuur
 • zout
 • peper
 • 1-2 tl dijon mosterd
 • 2-3 el witte wijnazijn
 • 300 ml zonnebloemolie
 • 1 el truffeltapenade

Mixer

  Liefde

   Instructies
    

   • Klop de eidooiers in een kom met zout, peper (naar smaak) en mosterd tot ze romig en lichtgekleurd zijn.
    truffelmayonaise
   • Roer afwisselend en voorzichtig in een dunne straal of druppelsgewijs de azijn en de olie erdoor. Voeg pas weer toe als de olie en azijn helemaal zijn opgenomen. Is je saus te dik? Dan kun je wat druppels koud water toevoegen tot het de goede dikte heeft.
    truffelmayonaise
   • Roer de truffeltapenade erdoor.
    truffelmayonaise
   Trefwoord mayonaise, truffel

   Er zijn niet veel stappen in dit recept, maar het heeft wel even je aandacht nodig. Dit recept heb ik uit Wannée, een kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool. Wat mij betreft dé bijbel als het gaat om klassieke basisrecepten. Mijn moeder had dit boek vroeger altijd in de kast staan. In 2010 kwam de 29e herziende druk uit, ik woonde net op mijzelf en kreeg dit boek van haar. Ik kijk er altijd in als ik zoek naar bereidingswijze of klassieke recepten zoals gehaktballen en dus ook mayonaise.

   Volgende week heb ik een heeeerlijk recept waar dit heel goed bijpast! Stay Tuned!

   Opzoek naar meer dips? Die vind je hier -> Dip It

   Bron:

   Wannée, C.J (2010). Wannée, Kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool.(A. Scheepmaker, Red.) Haarlem: J.H. Gottmer.

   Laat een reactie achter

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Recipe Rating
   Scroll naar boven