sidecar zijkoetsier
Borrels,  frisse cocktails,  Met alcohol,  Sterke cocktails,  Cocktail

Sidecar cocktail – Zijkoetsier

Sidecar cocktail of ook wel Zijkoetsier, met Voerman Vieux, triple sec, citroensap en een suikerrandje. Check hier het recept!

Sidecar – Zijkoetsier

Een waanzinnige cocktail met Voerman Vieux, triple sec, citroensap en een suikerrandje op het glas. Waarom geef je deze cocktail twee namen, vraag je je misschien af. Ik zal het even uitleggen! 

De sidecar cocktail is een cocktail op basis van cognac. Ik dronk deze voor het eerst in de Gold Bar van Hotel Indigo in Den Haag (aanrader!) Dit hotel bevindt zich in een voormalig bankgebouw en dat vind je terug in alle mooie details. Zo ook in de cocktailbar. Daarvoor moet je namelijk naar de oude kluis, helemaal in de kelder. Een donkere, sfeervolle bar met allemaal knusse hoekjes en gedimd licht.

Dit soort moody locaties wekken bij mij altijd de lust voor wat zwaardere cocktails op. Ik zag op de kaart de sidecar staan, met cognac dus. Bij de eerste nip was ik meteen verliefd op deze cocktail. De warme smaken in combinatie met het frisse van de citroen en de zoete toevoeging van het suikerrandje. Per-fect! Deze cocktail is mij altijd bijgebleven omdat ik wist dat ik ‘m een keer voor mijn blog moest maken. 

sidecar zijkoetsier

En dat is gelukt, alleen werd het ietsjes anders. Dit kwam namelijk door de introductie van een new & improved Vieux. Voerman Vieux, om precies te zijn. En misschien denk je bij vieux aan het old school drankje, in de mix met cola of brengt het lichtelijk traumatische gedachtes uit je jeugd bij je op. Maar schrap dat even, want, zoals ik al zei, New & Improved! Een zachte, warme, ronde, delicate vieux die tot uiterste precisie op smaak is gebracht. Dat hebben (vrienden van de show) Ingmar Voerman en Jos Zonneveld tot stand gebracht in deze prachtige spirit. (#fangirl)

De introductie van de Voerman vieux  had een perfecte timing. Net toen ik bedacht ‘wat is er eigenlijk ooit met vieux gebeurd’ kwamen Ingmar en Jos met een crowdfunding om de Voerman Vieux op de markt te brengen. Ik was meteen enthousiast en crowde een beetje mee. In ruil daarvoor zou ik een fles vieux opgestuurd krijgen en een waar certificaat. #officialfangirl

En nu even een leuke wistjedatje en dan begrijp je meteen de tweede naam van deze cocktail. Vieux stond vroeger bekend als ‘armelui’s cognac’, een soort imitatie en goedkoper alternatief voor het fancy Franse spul. De Voerman variant, daarentegen, is alles behalve dat. Ik had al verteld dat de smaak van deze ‘superior spiced brandy’ goed is, maar het is ook leuk om te weten dat de er bij de deze vieux gebruik gemaakt is van een houtgelagerd Frans druivendistillaat, net zoals bij cognac. Geen imitaties dus!

De naam Voerman is een oud woord voor Koetsier (heb je ‘m?). Wat dan weer de bijnaam was voor een glas vieux, een ‘koetsiertje’. 

En met die cognac nog in mijn hoofd, hoopte ik al dat deze nieuwe vieux goed zou zijn om een sidecar mee te maken. De Zijkoetsier dus.

Heel feestelijk is ook het suikerrandje op de rand van het glas. Die maak je heel simpel door met een citroenpartje langs de rand te gaan en dan het glas in de kristialsuiker te draaien. De perfecte zoete toevoeging aan deze cocktail. 

Sidecar - sidekoetsier voerman vieux-3

 


Sidecar – Zijkoetsier

Tip! Check de kortingscode onderaan de pagina en bestel je flessen online!

 • shaker + zeefje/strainer
 • 45 ml Voerman Vieux
 • 30 ml triple sec
 • 15 ml citroensap
 • 1 partje citroen
 • kristalsuiker (voor de rand)
 • ijsblokjes
 • klein wijnglas of martiniglas
 1. Koel het glas voor door het in de vriezer te zetten of te vullen met ijsblojes. De ijsblokjes gooi je weg voordat je de cocktail inschenkt.

 2. Doe de Voerman Vieux, triple sec en citroensap in een shaker.

 3. Doe de kristalsuiker in een schoteltje. Neem het glas en ga met het citroenpartje langs de rand van het glas. Doop de rand van het glas in het bordje met suiker zodat de hele rand bedekt is.

 4. Vul de shaker met ijsblokjes en shake met veel kracht voor ongeveer 12 seconden.

 5. Schenk met behulp van een zeefje/strainer de cocktail in het voorgekoelde glas.

 6. Cheers!

Bekijk hier de printversie van dit recept.
Sidecar - zijkoetsier

Ga jij dit recept maken, heb je ‘m gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
sidecar zijkoetsier

Sidecar - Zijkoetsier

Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten

Ook nodig

 • shaker + zeefje/strainer

Ingrediënten
  

 • 45 ml Voerman Vieux
 • 30 ml triple sec
 • 15 ml citroensap
 • 1 partje citroen
 • kristalsuiker voor de rand
 • ijsblokjes
 • klein wijnglas of martiniglas

Instructies
 

 • Koel het glas voor door het in de vriezer te zetten of te vullen met ijsblojes. De ijsblokjes gooi je weg voordat je de cocktail inschenkt.
 • Doe de Voerman Vieux, triple sec en citroensap in een shaker.
 • Doe de kristalsuiker in een schoteltje. Neem het glas en ga met het citroenpartje langs de rand van het glas. Doop de rand van het glas in het bordje met suiker zodat de hele rand bedekt is.
 • Vul de shaker met ijsblokjes en shake met veel kracht voor ongeveer 12 seconden.
 • Schenk met behulp van een zeefje/strainer de cocktail in het voorgekoelde glas.
 • Cheers!
Trefwoord citroen, sidecar, triple sec, vieux, voerman

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating