kuidnoten karamelbars

Kruidnoten karamel bars

Kruidnoten karamel bars, lekker! Je hebt geen oven nodig voor deze lekkere bars, lees hier het recept!

Kruidnoten karamel bars

Oh lala, hoe lekker zijn deze bars! Geïnspireerd op millionaire short bars. Die hebben een koekbodem, ook zo’n lekkere karamellaag en chocola. 

In dit recept hoef je niet te bakken, die oven kun je uit laten. Je maakt de bodem van kruidnoten, die maal je fijn in een foodprocessor of hakmolen – of met grof geweld #youdoyou – en meng je daarna met gesmolten roomboter. Vervolgens doe je het in een brownie bakvorm en druk je het goed aan. Even laten rusten in de koelkast en je hebt een heerlijke bodem. Makkie!

Dan, iets meer tricky, de karamel. Je hebt er niet veel voor nodig en als je goed de stappen volgt in het recept, maak jij je eigen karamel. Belangrijk hierbij is, dat je goed kijkt naar de hitte en blijft roeren. Zo voorkom je dat je karamel aanbakt of verbandt. Als dit gebeurt, wordt de karamel bitter en dan willen we niet! Wat we wel willen is een zoete, stroperige, chewy massa die als perfecte tussenlaag dient in dit recept.

Daarna, chocola! Als topping een laag van pure chocola waar je nog wat grof gehakte strooigoed overheen strooit. De chocola verwarm je au bain marie, ‘in het bad van marie’ zoals mijn moeder altijd zegt. Je doet een klein laagje water in een pannetje en zet hier een vuurvastje kom op. Dit zet je op het vuur, maar zorg ervoor dat de kom niet het water aanraakt. Het hangt dus als ware in de pan. In die kom doe je de grof gehakte chocola en je roert en verwarmt tot de chocola is gesmolten. Als je het vervolgens over de laag karamel hebt gegoten, strooi je hier meteen de kruidnoten en snoepjes overheen, zodat het goed blijft zitten.

Dan alleen nog even afkoelen en in stukken snijden. Ik heb voor vierkante stukken gekozen maar je kunt bijvoorbeeld ook langwerpige repen maken. Gebruik hiervoor een goed scherp mes. Je kunt het snijden makkelijker maken door het mes even te verhitten in heet water. Droog het mes eerst af en dan snijd je met gemak door de chocola en karamel heen. You got this!

Omdat je de onderkant van deze bars niet bakt, kan het zijn dat dit een beetje kruimelt. Een beetje messy mag!

kruidnoten karamel bar

Kruidnoten karamel bars

 • 250 gram kruidnoten (voor de bodem)
 • 100 gram ongezouten roomboter (voor de bodem)
 • 100 gram ongezouten roomboter (voor de karamel)
 • 100 gram donkere basterdsuiker
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 200 gram pure chocola
 • 1 handje kruidnoten (voor de topping)
 • 1 handje overige strooigoed (voor de topping)

1 brownie bakvorm of een andere vorm van ongeveer 29×19 cm + bakpapier

Foodprocessor of hakmolen

Steelpan en spatel

 1. Smelt de boter voor de bodem in een steelpan. Doe de kruidnoten voor de bodem in een food processor of hakmolen en maal helemaal fijn. Giet dan de gesmolten boter erbij en meng tot alles goed is vermengd.

 2. Doe het bakpapier in het bakblik, dat mag ook alleen op de bodem zijn. Stort hier het kruidnotenmengsel op en verdeel. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast tot gebruik. Minimaal een half uur.

 3. Maak nu de karamel. Doe de overige roomboter, de donkere basterdsuiker en de gecondenseerde melk in een steelpan en verwarm al roerend met een spatel op lage hitte tot de suiker helemaal is opgelost.

 4. Als de suiker is opgelost verhoog je de hitte naar middel tot het gaat koken. Als het kookt verlaag je het weer. Blijf roeren!

  Verwarm het nog 5 – 10 minuten tot de karamel wat is ingedikt.

 5. Stort nu de karamel op de kruidnotenbodem en verdeel met een spatel. Laat dit een half uur tot een uur afkoelen in de koelkast.

 6. Wanneer de karamel gestolt is kun je de chocoladelaag maken. Vul de steelpan met water en verarm dit op middel hitte. Zet een hittebestendige kom op de pan, zorg dat de kom het water nier raakt.

 7. Hak de kruidnoten en het strooigoed alvast grof voor de topping.

 8. Breek de pure chocola in grove stukken en doe dit in de kom. Blijf roeren tot de chocola helemaal gesmolten is. Giet het daarna over de karamellaag.

  Strooi de grof gehakte kruidnoten en het strooigoed over de chocoladelaag.

  Zet nog 15 tot 30 minuten in de koelkast tot alles volledig gestold is.

 9. Haal uit de vorm en snijd in 15 stukken met een scherp mes. Je kunt eventueel het mes steeds even verhitten met heet water (eerst droog maken) om alles makkelijker te kunnen snijden.

Bekijk hier de printversie van dit recept.

Ga jij dit recept maken, heb je ‘m gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Nog meer trek? Bekijk de Bites pagina voor lekkere borrelhapjes en de Borrels pagina voor lekkere cocktails.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
kuidnoten karamelbars
kruidnoten-karamel bar-

Kruidnoten karamel bars

Bereidingstijd 30 minuten
rusttijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Porties 15 stukken

Ingrediënten
  

 • 250 gram kruidnoten voor de bodem
 • 100 gram ongezouten roomboter voor de bodem
 • 100 gram ongezouten roomboter voor de karamel
 • 100 gram donkere basterdsuiker
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 200 gram pure chocola
 • 1 handje kruidnoten voor de topping
 • 1 handje overige strooigoed voor de topping

1 brownie bakvorm of een andere vorm van ongeveer 29x19 cm + bakpapier

  Foodprocessor of hakmolen

   Steelpan en spatel

    Instructies
     

    • Smelt de boter voor de bodem in een steelpan. Doe de kruidnoten voor de bodem in een food processor of hakmolen en maal helemaal fijn. Giet dan de gesmolten boter erbij en meng tot alles goed is vermengd.
    • Doe het bakpapier in het bakblik, dat mag ook alleen op de bodem zijn. Stort hier het kruidnotenmengsel op en verdeel. Druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet in de koelkast tot gebruik. Minimaal een half uur.
    • Maak nu de karamel. Doe de overige roomboter, de donkere basterdsuiker en de gecondenseerde melk in een steelpan en verwarm al roerend met een spatel op lage hitte tot de suiker helemaal is opgelost.
    • Als de suiker is opgelost verhoog je de hitte naar middel tot het gaat koken. Als het kookt verlaag je het weer. Blijf roeren!
     Verwarm het nog 5 - 10 minuten tot de karamel wat is ingedikt.
    • Stort nu de karamel op de kruidnotenbodem en verdeel met een spatel. Laat dit een half uur tot een uur afkoelen in de koelkast.
    • Wanneer de karamel gestolt is kun je de chocoladelaag maken. Vul de steelpan met water en verarm dit op middel hitte. Zet een hittebestendige kom op de pan, zorg dat de kom het water nier raakt.
    • Hak de kruidnoten en het strooigoed alvast grof voor de topping.
    • Breek de pure chocola in grove stukken en doe dit in de kom. Blijf roeren tot de chocola helemaal gesmolten is. Giet het daarna over de karamellaag.
     Strooi de grof gehakte kruidnoten en het strooigoed over de chocoladelaag.
     Zet nog 15 tot 30 minuten in de koelkast tot alles volledig gestold is.
    • Haal uit de vorm en snijd in 15 stukken met een scherp mes. Je kunt eventueel het mes steeds even verhitten met heet water (eerst droog maken) om alles makkelijker te kunnen snijden.
    Trefwoord bar, chocola, karamel, kruidnoten, pepernoten

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Recipe Rating
    Scroll naar boven