Chocolade pavlova met creme de cassis

Chocolade Pavlova met Crème de cassis

Chocolade Pavlova met bessen, chocola en crème de cassis. Bekijk hier het recept!

Chcocolade pavlova met crème de cassis

En ook nog, pure chocola, rode bessen en bosbessen, Wat een fijne combinatie!

Pavlova ken je misschien in groot formaat. Een grote schijf gemaakt van eiwitten, een gladde buitenkant en een chewy binnenkant. Ziet er spectaculair uit en zo smaakt het ook! Maar omdat je hier bij Borrels & Bites bent, is alles in ‘bite-formaat’, dus ook de pavlova. Ik heb er een chocolade variant van gemaakt, door wat cacaopoeder toe te voegen aan de eiwitten. Wat dan weer heel fijn samengaat met de crème de cassis!

Alle credits voor de inspiratie trouwens naar een vriendin van mij die mij smakelijk vertelde over de chocolade pavlova die een vriendin van haar wel eens voor haar maakt. Ik mocht ‘m een keer proeven, zo lekker! Sindsdien zag ik mini pavlova voor me. En wat is nu een betere tijd om om lekker uit te pakken dan nu, in de decembermaand! 

Zoals ik al zei, je maakt pavlova met eiwitten. Zorg er dan voor dat alles goed schoon is. Je handen, de kom waarin je het eiwit gaat kloppen, je garde, etc. Ook belangrijk, zorg ervoor dat je eieren op kamertemperatuur zijn. Sowieso hoef je eieren niet in de koelkast te bewaren (= ruimte in de koelkast!) Zorg er ook voor je eieren zo vers mogelijk zijn.

Je bakt de pavlova op lage temperatuur in de oven. Je wil als resultaat dat de buitenkant droog is en binnenkant chewy. Easy does it, dus een lage temperatuur en een lange baktijd.

Je kunt de schijven goed van te voren maken. Klop de slagroom ook alvast en kook de crème de cassis in. Dan hoef je het alleen nog maar in elkaar te zetten, vlak voor het serveren. Is de crème de cassis stroperig geworden? Verwarm het dan nog even kort, dan zal het weer wat vloeibaarder worden. Zorg er wel voor dat het afgekoeld is voordat je het over je pavlova giet. Helemaal fancy natuurlijk om de crème de cassis als laatste toe te voegen aan tafel!

Crème de cassis is een bessenlikeur, gemaakt van zwarte bessen. Erg old school! De smaak gaat goed samen met de chocola en het fruit.

Chocolade pavlova met creme de cassis


Chocolade Pavlova met Crème de Cassis

 
 • 3 eiwitten – op kamertemperatuur
 • snufje zout
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 1.5 el cacaopoeder
 • 1 tl witte wijnazijn
 • 200 ml slagroom
 • 20 gram suiker
 • 1 handje bosbessen (voor decoratie)
 • 4 takjes aalbessen / rode bessen (of meer) (voor decoratie)
 • 50 gram pure chocolade (voor decoratie)
 • poedersuiker (voor decoratie)

Standmixer of handmixer

Bakplaat met bakpapier

 1. Verwarm de oven voor, op boven en onder warmte, op 120 graden.

 2. Teken rondjes af op het bakpapier, je kunt hiervoor een glas gebruiken als mal. Je hebt per persoon, 2 schijfjes nodig. Als dit niet allemaal op je bakplaat past, bak het dan in twee sessies of maak de rondjes wat kleiner.

 3. Was je handen! Je gaat met eiwitten werken en die werken niet graag met jou als ze met vettigheid in contact komen. Maak de kom waar je de eiwitten in gaat kloppen goed schoon en droog met een schone doek. Zo ook de garde en de kommetjes waar je de eieren in gaat scheiden. Ik doe dit altijd in aparte kommetjes, zodat ik zeker weet dat er geen eigeel bijkomt.

 4. Doe de eiwitten in de schone kom met een snufje zout en klop tot het eiwit verandert in witte pieken, dit duurt ongeveer 2 minuten.

 5. Voeg dan lepel voor lepel de fijne kristalsuiker toe. Je zal nu zien dat het eiwit verandert in een glanzend schuim. Voeg nu de witte wijnazijn toe. Zeef de cacaopoeder en voeg als laatste toe. Het eiwit is goed wanneer je je garde omhoog houdt, het eiwit als een soort kuif rechtop blijft staan.

 6. Neem het bakpapier en schep met een lepel het eiwitmengsel in de voorgetekende rondjes. Het hoeft niet heel strak, smeer het met de bolle kant van een lepel een beetje uit zodat het gelijkmatig is in hoogte.

 7. Verlaag de temperatuur in de oven naar 100 graden en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak het ongeveer 40 – 50 minuten. Je kunt testen of de pavlova goed is, door ze voorzichtig van de bakplaat te halen. Als ze niet blijven plakken, zijn ze goed! Zet dan de oven uit en laat nog 40 minuten in de oven staan. Laat daarna helemaal afkoelen op het aanrecht. Je wil dat de buitenkant droog is en de binnenkant lekker chewy.

 8. Doe de crème de cassis in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot het iets is ingedikt. In 3-5 minuten zal het goed zijn. Laat afkoelen voor gebruik.

 9. Klopt de slagroom, samen met de suiker, stijf in een standmixer of met een handmixer.

 10. Leg één schijf op een bordje en schep daar wat slagroom op. Leg de tweede schijf hier bovenop en schep er opnieuw wat slagroom op.

 11. Hak de chocola grof. Garneer met een takje rode bessen, wat bosbessen en de chocola. Bestrooi met poedersuiker en schenk de ingekookte crème de cassis eroverheen.

 
Bekijk hier de printversie van dit recept.


Ga jij dit recept maken, heb je het gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Nog meer trek? Bekijk de Bites pagina voor lekkere borrelhapjes en de Borrels pagina voor lekkere cocktails.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!


Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
Chocolade pavlova met creme de cassis
Chocolade pavlova met creme de cassis

Chocolade Pavlova met Crème de Cassis

Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 3 eiwitten - op kamertemperatuur
 • snufje zout
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 1.5 el cacaopoeder
 • 1 tl witte wijnazijn
 • 200 ml slagroom
 • 20 gram suiker
 • 1 handje bosbessen voor decoratie
 • 4 takjes aalbessen / rode bessen (of meer) voor decoratie
 • 50 gram pure chocolade voor decoratie
 • poedersuiker voor decoratie

Standmixer of handmixer

  Bakplaat met bakpapier

   Instructies
    

   • Verwarm de oven voor, op boven en onder warmte, op 120 graden.
   • Teken rondjes af op het bakpapier, je kunt hiervoor een glas gebruiken als mal. Je hebt per persoon, 2 schijfjes nodig. Als dit niet allemaal op je bakplaat past, bak het dan in twee sessies of maak de rondjes wat kleiner.
   • Was je handen! Je gaat met eiwitten werken en die werken niet graag met jou als ze met vettigheid in contact komen. Maak de kom waar je de eiwitten in gaat kloppen goed schoon en droog met een schone doek. Zo ook de garde en de kommetjes waar je de eieren in gaat scheiden. Ik doe dit altijd in aparte kommetjes, zodat ik zeker weet dat er geen eigeel bijkomt.
   • Doe de eiwitten in de schone kom met een snufje zout en klop tot het eiwit verandert in witte pieken, dit duurt ongeveer 2 minuten.
   • Voeg dan lepel voor lepel de fijne kristalsuiker toe. Je zal nu zien dat het eiwit verandert in een glanzend schuim. Voeg nu de witte wijnazijn toe. Zeef de cacaopoeder en voeg als laatste toe. Het eiwit is goed wanneer je je garde omhoog houdt, het eiwit als een soort kuif rechtop blijft staan.
   • Neem het bakpapier en schep met een lepel het eiwitmengsel in de voorgetekende rondjes. Het hoeft niet heel strak, smeer het met de bolle kant van een lepel een beetje uit zodat het gelijkmatig is in hoogte.
   • Verlaag de temperatuur in de oven naar 100 graden en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bak het ongeveer 40 - 50 minuten. Je kunt testen of de pavlova goed is, door ze voorzichtig van de bakplaat te halen. Als ze niet blijven plakken, zijn ze goed! Zet dan de oven uit en laat nog 40 minuten in de oven staan. Laat daarna helemaal afkoelen op het aanrecht. Je wil dat de buitenkant droog is en de binnenkant lekker chewy.
   • Doe de crème de cassis in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot het iets is ingedikt. In 3-5 minuten zal het goed zijn. Laat afkoelen voor gebruik.
   • Klopt de slagroom, samen met de suiker, stijf in een standmixer of met een handmixer.
   • Leg één schijf op een bordje en schep daar wat slagroom op. Leg de tweede schijf hier bovenop en schep er opnieuw wat slagroom op.
   • Hak de chocola grof. Garneer met een takje rode bessen, wat bosbessen en de chocola. Bestrooi met poedersuiker en schenk de ingekookte crème de cassis eroverheen.
   Trefwoord bessen, chocolade, creme de cassis, pavlova, slagroom

   Laat een reactie achter

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

   Recipe Rating
   Scroll naar boven