whiskey wat is wat

Whiskey – Wat is wat?

Whiskey, wat is wat? Zoveel termen en zoveel soorten. Ik wilde het wel eens op een rijtje zetten, hopelijk heb je er wat aan! Lees hier verder.

Whiskey – wat is wat?

Zoals ik in mijn eerste blogpost over Whiskywereld al vertelde, neem ik jullie mee in mijn ontdekkingstocht naar whisky. Om maar even te beginnen bij de basis, heb ik uitgezocht wat nou wat is, en wat het betekent. Lees verder voor meer info over Scotch, Bourbon, Malt en nog meer!

Voor de kenner is het waarschijnlijk als een tweede taal, voor de leek (ik dus) is het abracadabra. Om maar even te beginnen bij het begin, heb ik research gedaan naar whiskysoorten, hier lees je mijn bevindingen.

Afkomsten

Scotch

Komt uit, je raadt het al, Schotland, en is de meest gedronken variant. Kenmerkend is de rokerige smaak omdat de mout gedroogd is in ovens die branden op turf. De whisky moet in ieder geval 3 jaar gerijpt zijn op vat en een alcoholpercentage hebben van onder de 94,8% (godzijdank).

De Schotse Malt Whisky zijn onderverdeeld in 4 groepen die refereren naar het gebied waar ze vandaan komen, namelijk:

 • Highland Malt: Van de hooglanden
 • Lowland Malt: Van de laaglanden
 • Islay Malt: Het gelijknamige Schotse eiland
 • Campbeltown: Van de Mull of Kintyre, dat is het Zuid-Westelijke gebied van het schiereiland Kintyre in Zuid-West Schotland
Irish

Onderscheidt zich door het gebruik van andere graansoorten en wordt 3x gedistilleerd en heeft doorgaans geen rooksmaak. Oh ja, en komt dus uit Ierland.

american
 • Bourbon

  Komt uit het zuiden van de V.S. Bourbon County en is gebrouwen van een graanmix met minstens 51% mais. De whiskey moet minstens 2 jaar gerijpt worden op nieuwe eikenhouten vaten, dit geeft het een lichte smaak.

 • Tennessee

  Heeft een zachte smaak en kan maar van 2 distilleerderijen komen: Jack Daniels of George Dickel. Ook gemaakt van minstens 51% mais maar dan gefilterd door houtskool.

 • Rye Whiskey

  Is gemaakt van 51% rogge (Rye = rogge). Dit geeft het een pittig of fruitig karakter

Japanse whisky

Is erg in opkomst in de westerse wereld. Het is kenmerkend door een milde en zachte smaak en dus makkelijk te drinken. Typische smaken van Japanse whisky zijn sinaasappel, kamperfoelie en toffee. Het wordt gerijpt op zowel Amerikaanse als Japanse eiken vaten en wordt 2x gedistilleerd.

Whisky soorten

single malt

Single malt whisky’s worden gemaakt met gerst en komen van 1 distilleerderij. Het wordt gemaakt van verschillende whisky’s, dit zijn whisky’s uit andere vaten of van andere partijen maar dan wel van 1 distilleerderij

blended malt

Is gemaakt van verschillende single malt whisky’s van verschillende distilleerderijen. Het mengen van de verschillende malt whisky’s is complex, net zoals de smaak.

Blended

Blended whisky is een mix van twee of meer whisky’s. Vaak een combinatie van grain en malt. Dit is de meest geproduceerde whisky, ze zijn vaak wat milder van smaak. Bekende varianten zijn Johnny Walker Red Label en The Famous Grouse. 92% van de markt zijn blended.

Grain

Wordt gebruikt als mix voor de Blended whisky’s om de smaken te verbinden.

Single Cask

Is van 1 distilleerderij en van 1 vat en het summum onder de whisky’s. Het wordt gebotteld op vatsterkte. Het zijn over het algemeen de duurste whisky’s. De smaak is meestal complex, je proeft de puurheid van de distilleerderij. Ieder vat is uniek en rijpt anders, daardoor zijn de single cask’s uniek.

Whisky of whiskey?

Schotse en Canadese drank wordt geschreven als Whisky, de overige varianten schrijf je als whiskey. Weten we dat ook weer!

Zie je nu door de bomen het bos niet meer? Ik ken dat gevoel. Toen ik aan het researchen was begreep ik af en toe niet meer wat nou waarbij hoorde etc. Ik ben nogal visueel ingesteld dus toen ik deze infographic vond werd het voor mij overzichtelijk, hopelijk helpt het jou ook!

whisky infographic

Als je een mede-ontdekkingsreiziger bent, hopelijk heb je (net als ik) wat opgestoken! Ben je een kenner en ben je het helemaal niet eens met wat ik hierboven allemaal heb geschreven, laat je dan vooral horen en laat een reactie achter.W

 

whiskey sour
Mijn favoriet, whiskey sour met bourbon!

Ga jij iets lekkers maken heb dit gemaakt, wil je hier wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven