espesso martini

Espresso Martini

Espresso martini, die maak je makkelijk zelf! Een cocktail met vodka, koffielikeur, suikersiroop en natuurlijk espresso. Lees hier hoe je de cocktail én een perfecte schuimlaag maakt!

Espresso Martini

Espresso Martini, deze cocktail is helemaal ingeburgerd en niet meer weg te denken in de horeca. Je maakt ‘m ook heel makkelijk thuis. Volg de stappen in het recept en je hebt in no time zo’n ijskoude espresso martini mét een perfecte schuimlaag in je handen.

In de klassieke ‘EsMa’ vind je vodka, koffielikeur, espresso en suikersiroop. Zorg ervoor dat de espresso vers gezet is, dit maakt je cocktail en is één van de redenen waardoor de cocktail zijn schuimlaag heeft. De koffielikeur kan Kahlua zijn, Tia Maria of een andere koffielikeur die je lekker vindt. De espresso martini is zo leuk, omdat je er veel mee kunt varieren. Eerder maakte ik al de kruidnoten espresso martini met vanille, of deze pumpkin spice variant. Ook is deze versie met bruine rum is erg lekker!

Dit is hoe je een perfecte espresso martini schuimlaag maakt

Een perfecte schuimlaag maak je door de volgende stappen zeker mee te nemen in je shake-proces!

 • De espresso moet echt vers gezet zijn.
 • Vul je shaker tot zeker 2/3e met ijsblokjes. Te weinig ijs zorgt ervoor dat het waterig wordt, waardoor het schuim verdwijnt.
 • Shake zeker 20 – 30 seconden. Bij andere cocktails is dit ongeveer 12 seconden.
 • Tik na het shaken de shaker een paar keer op de tafel/ het aanrecht en ‘wals’ (heen en weer draaien met de shaker) zodat de meeste luchtbellen verdwijnen.
 • Gebruik een strainer/zeefje om de cocktail uit te schenken. Doe dit laag op het glas, net boven de rand en schenk voorzichtig uit.

After dinner cocktail

De espresso martini is een echte after dinner cocktail, lekker voor na het eten dus. Als ik ergens ga lunchen of dineren sluit ik graag af met een EsMa. Liquid dessert, noem ik het altijd :).

En die suikersiroop..

..Die maak je natuurlijk makkelijk zelf! Je kunt het ook kopen maar als je het mij vraagt, is dat een beetje zonde van je geld. Voor een fles suikersiroop betaal je al snel €10,- terwijl zelf maken echt zo gepiept is. Het is niet meer dan een deel suiker oplossen in een deel water, that’s it! Check hier hoe je suikersiroop maakt

Het oog wil ook wat

Een cocktail is geen cocktail zonder een mooie presentatie. Ik heb voor deze cocktail gekozen voor dit mooie glas van James Cooke, die shop je hier!

 

ESPRESSO MARTINI

Glas: martiniglas
Methode: Shake
Garnering: koffiebonen
Ijsblokjes
Shaker
Strainer of zeefje

Suikersiroop

 1. Maak de suikersiroop. Bekijk hier hoe je dat doet.

 2. Koel je glas voor door het kort in de vriezer te zetten of er ijsblokjes in te doen. De ijsblokjes verwijder je voordat je de cocktail uitschenkt.

 3. Zet de espresso.

 4. Vul je shaker voor 2/3e met ijsblokjes en doe alle ingrediënten erin. Shake hard voor ongeveer 20-30 seconden. Tik de shaker een paar keer op het aanrecht / de tafel en wals een paar keer om de meeste belletjes te verwijderen en een glad schuim te krijgen.

 5. Zeef met behulp van een strainer of klein zeefje rustig ui in het gekoelde glas en garneer met de koffiebonen.

Bekijk hier de printversie van dit recept.

Ga jij dit recept maken, heb je het gemaakt, wil je er wat over kwijt? Laat het weten in de comments! Ook superleuk als je het deelt op social media en @borrelsenbites tagt in jouw borrelmoment.

Nog meer trek? Bekijk de Bites pagina voor lekkere borrelhapjes en de Borrels pagina voor lekkere cocktails.

Cheers!

Marcella

Mis niks van Borrels & Bites

Volg Borrels & Bites op Instagram en Facebook voor de nieuwste updates en een kijkje achter de schermen met veel lekkers, chaos en tips!

 

 

Borrels & Bites Nieuwsbrief!
Iedere maand stuur ik je een update met de nieuwste recepten van de lekkerste hapjes en drankjes!
espresso martini 4--1
espesso martini

Espresso Martini

De bekende koffie cocktail!
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang cocktail
Bereiding Shaken
Porties 1 cocktail

Ook nodig

 • Shaker + strainer/zeefje
 • Martiniglas

Ingrediënten
  

 • 45 ml Vodka
 • 1 espresso
 • 15 ml koffielikeur
 • 7 ml suikersiroop (zie beschrijving)

Methode: Shake

  Garnering: koffiebonen

   Ijsblokjes

    Instructies
     

    • Maak de suikersiroop. Bekijk hier hoe je dat doet. (zie de website)
    • Koel je glas voor door het kort in de vriezer te zetten of er ijsblokjes in te doen. De ijsblokjes verwijder je voordat je de cocktail uitschenkt.
    • Zet de espresso.
    • Vul je shaker voor 2/3e met ijsblokjes en doe alle ingrediënten erin. Shake hard voor ongeveer 20-30 seconden. Tik de shaker een paar keer op het aanrecht / de tafel en wals een paar keer om de meeste belletjes te verwijderen en een glad schuim te krijgen.
    • Zeef met behulp van een strainer of klein zeefje rustig ui in het gekoelde glas en garneer met de koffiebonen
    Trefwoord espresso, kahlua, koffie, tia maria, vodka

    Contact

    Wil je iets van mij weten? Laat het weten via het contactformulier hieronder.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Recipe Rating
    Scroll naar boven