kater tips

9 tips tegen een kater!

Tips tegen een kater! Natuurlijk is drank veel lekkerder als je er echt van geniet, maar soms geniet je er iets te veel van. Je hebt 2 soorten mensen: mensen die drinken omdat ze het lekker vinden (ik) en mensen die drinken omdat ze dronken willen worden. Bij die laatste groep maakt het ook niet uit wat je er dan ingooit. (zo heb ik vaak kunnen aanschouwen tijdens mijn barvrouwcarriere). Omdat ‘Ik drink noooooit meer’ meestal niet langer duurt dan een week, hierbij wat tips om je kater te verminderen!

 

9 tips tegen een kater

Mijn allereerste (maatschappelijk verantwoorde) tip, maar wel echt vanuit het hart: als je alcohol gaat drinken, neem dan ook iets wat je echt lekker vindt. Geniet ervan en klok het niet achteloos achterover.

 
Tips
 • Water helpt je later. Die vreselijke hoofdpijn de volgende dag? Dat is je lichaam die naar vocht snakt. Als je voor, tijdens en na het drinken genoeg water drinkt – denk aan je dagelijkse 1,5 liter – bereid je je lichaam voor op het vochtverlies wat ontstaat door het te veel drinken.
 • Eten. Bedenk even of je goed hebt gegeten voordat je die G&T gaat verorberen. Een goede bodem zorgt er meestal ook voor dat je minder snel drinkt.
 • Yoghurt. Ga je de kroeg in? Schep dan nog even een bakje yoghurt naarbinnen. Het geeft je maag een beschermlaagje tegen een zuuraanval en het is goed voor je darmen. Die krijgen het toch al zo zwaar tijdens je fissa. Ook de volgende ochtend is yoghurt je vriend!
 • #fitgirl. Het schijnt zo te zijn (ik kan het niet beamen), dat wanneer je goed in shape bent, je kater minder zwaar is en sneller voorbij is. ‘Schijnt’, want ik kan mij ook zo voorstellen dat de #fitgirls en #fitboys niet vaak drinken, dus geen idee wat dat dan voor uitwerking heeft. Wel is het zo, dat wanneer je een gezond lichaam hebt, je organen er meestal ook lekker bij staan. Die kunnen dat gif dan beter verwerken dan wanneer ze beschadigd zijn.
 • Grens. Ken je grenzen! Wanneer het nog gezellig is, kun je beter een glaasje water bestellen. Meer drinken betekent meestal niet dat het nog leuker wordt! Stoppen op je hoogtepunt, noem ik dat. Geloof me, je wordt er niet mooier op. En iets met waardigheid enzo.
 • MAX. De wekelijkse maximum hoeveelheid is 14 glazen voor vrouwen en 21 glazen voor mannen. Betekent natuurlijk niet dat je dit getal moet aantikken he, minder mag ook!
 • Thee. Hoewel ik geen theedrinker ben, werkt een pepermuntthee toch altijd goed na een wilde avond. Het kalmeert de spijsvertering en geeft veel vocht. Cafeïne doet het tegenovergestelde!
 • Chill. Je lichaam heeft het the day after niet alleen zwaar van je macarena-moves, maar ook van het verteren van al het gif wat je haar toegediend hebt. Dus, chill! Geef je lichaam rust om zichzelf weer te herstellen. Een middagslaapje doet wonderen!
 • En door! Mijn ouders zijn echte horeacamensen en het was voor hen altijd een waar genot als mijn broer of ik een kater hadden. “Wil je anders een biertje? Doorgaan waar je mee geëindigd bent”. Nu wil ik niet zeggen dat je je lever nog meer moet beschadigen, en ik wil ook zeker niet stimuleren dat comazuipen je nieuwe levensdoel moet worden. Maar een Bloody Mary of Red Snapper zou wonderen kunnen doen. (binnenkort het recept!).

Dus als je een gezellig avondje uit gaat of thuis lekker gaat doorhalen, bedenk dan dat:

 • Alcohol schadelijk is
 • Je moet stoppen op je hoogtepunt
 • Je er niet knapper op wordt (vooral tequila heeft nog nooit iemand geholpen)
 • Je moet genieten van je drankje
 • VOCHT!
 • Goede bodem

Hopelijk heb je er iets aan! Woensdag een bite die ik top vind op the day after. De Hangover sloppy Joe!

Cheers!

Mis niks en volg Borrels & Bites op Facebook en Instagram.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven