& MORE,  Proosten met

Proost! Met Mikael de cocktailman

Deze week een interview met Mikael Ekman, of zoals ik hem altijd noem ‘De cocktailman’. Ik heb Mikael leren kennen door een cocktailworkshop die hij heeft gegeven bij The 80’s in Hoorn. Hij heeft jaren ervaring in de cocktailbranche. Ik was nieuwsgierig geraakt. Hoe is dit allemaal begonnen, wat heeft hij bereikt en wat drinkt een kenner eigenlijk zelf? Ik heb met hem geproost en het hem gevraagd!

Over Mikael:

Mikael heeft Zweede roots. Toen hij 4 jaar was, is hij met zijn ouders verhuisd naar Nederland. In Haarlem opende zijn ouders het eerste Zweedse restaurant in Nederland, dit was voor Mikael de eerste ervaring met Horeca en voorlopig niet de laatste. Zijn eerste bijbaantje was dan ook afwasser om vervolgens door te schuiven naar de ‘koude kant’ in de keuken. Hij koos voor de Middelbare Hotelschool en heeft tijdens zijn studie verschillende stages gelopen, waaronder bij een sterrenrestaurant. Nu is hij inmiddels al 25 jaar zelfstandig ondernemer. Hij geeft advies, inspireert en creëert op het gebied van cocktail en koffie.

Hoe is het begonnen? Mikael wilde na zijn studie zo snel mogelijk aan de slag en begon als Assistent Bartender in Hotel de Nachtegaal in Lisse. “Dit was mijn eerste aanraking met de cocktail. Het mixen en mengen van ingrediënten en mensen blij maken met iets wat ze niet verwachten, dat is leuk”. Zijn chef was wereldkampioen in het cocktailshaken en heeft Mikael aangestoken met het virus

Mikael trad in zijn voetsporen en niet zonder lullig resultaat. Mikael werd namelijk 3x Nederlands kampioen in de Nationale Cocktail/Longdrinkkampioenschappen en 1 x 2e van de wereld in Las Vegas! Hoe gaat zo’n wedstrijd in zijn werk? “Er wordt een thema uitgekozen, bijvoorbeeld een pre-dinner of een after-dinner cocktail. Dan moet je nog voldoen aan het aantal ingrediënten en het alcoholpercentage. Wat ook meetelt is je snelheid en je mag niet morsen!” Het is dus niet zo dat ze er op letten met hoeveel flessen je kunt jongleren? “Nee, dat is een heel andere categorie. Het gaat om de presentatie van je cocktail, hoe je het klaarmaakt. Je moet 7 drankjes tegelijk maken bij zo’n wedstrijd”. En wat was jouw award-winning-cocktail? “De Apple Shaker. Een cocktail met vodka, Sour Apple van De Kuyper, meloenlikeur, kaneelsiroop en Dubbelfris sinaasappel-perzik. Die cocktail is echt een kroon op mijn werk.”

Wat drink je zelf het liefst? “Ik ben eigenlijk echt een wijndrinker en houd ook erg van speciaalbier. Uhh..Dus je drinkt eigenlijk zelf niet vaak cocktails? “Eigenlijk niet nee. Het leuke aan cocktails vind ik voornamelijk om een mooie smaakbalans te vinden en het garneren. Ik kan ’s nachts wakker worden, iets bedenken en dan moet ik het meteen maken. Dan schrijf ik het op en dan laat ik het even rusten. Later maak ik het nog een keer omdat je smaak iedere keer anders is” Heb je dan een heel drank-arsenaal in huis staan? “Ik heb in de loop der tijd aardig wat bij elkaar gespaard, ja. Ik werk veel met De Kuyper likeuren, dat is echt mijn merk. Inmiddels heb ik een leuke collectie, dus wanneer ik inspiratie heb, kan ik het meteen maken.”

Als je ik nu zou zeggen, “een cocktail of je leven”, welke zou je dan drinken? “Als ik nu een cocktail zou moeten bestellen, dan zou het een mojito zijn. Ik houd van de combinatie van zuur en fris.” Welke cocktail is volgens jou een ultieme klassieker? “De Cosmopolitan, dat is echt een mooi, sexy drankje. Niet te zoet of te sterk, echt lekker als appitizer.” Wat voor trends zie je op het gebied van dranken? “Vroeger was wodka hip, dat kwam toen in allemaal smaakjes, daarna kwam er tijdperk waarin rum trending was. De laatste paar jaar werd gin helemaal hot, nu weet je niet wat je ziet in ginsoorten. Als ik moet zeggen welke cocktail the next best thing wordt, dan zeg ik de Negroni. Ja, dat wordt ‘m.” Over trends gesproken, waar kan ik deze spotten? “ In het American Hotel en natuurlijk Door 74 in Amsterdam moet je zijn als je echt goede cocktail wil drinken, alleen de presentatie is al geweldig!”.

Leuk om te horen dat het eigenlijk bij alle horeca-mensen hetzelfde is. Eenmaal hooked, blijf je er altijd in. Al is het keihard je benen onder je lijf vandaan lopen of zoals Mikael doet, workshops en adviezen geven. Wat mij ook verraste, was dat ‘Mikael de cocktailman’ eigenlijk zelf zelden cocktails drinkt. Ach, als hij ze maar goed kan maken. En dat kan hij!

Meer weten over Mikael of een keer zijn advies nodig? Check zijn website!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: